Drámapedagógiai foglalkozás a könyvtárban

2022.06.02 16:03

2019. április 24-én a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium vendége volt a Proscenion Drámaszínpad. A társulat  a  Jónás című drámapedagógiai foglakozást   hozta el  az iskolába  ingyenesen, amelyre egy drámaóra keretében került sor a kiválasztott 9-es osztályban.

A „Jónás”  fókuszában a kirekesztés témája , a verbális erőszak miatt egy osztályközösségben  elmélyülő  konfliktushelyzet állt.

Az előadók  ügyesen váltogatták a szituáció megteremtésének  jeleneteit az osztály  bevonásának interaktív  munkaformáival,  megteremtve a  személyes átélés lehetőségét, sőt didaktikus módon az előadás végén még a konfliktus feloldásához is eljuttatták a résztvevőket.

 Jónás iskolaváltása mögött lappangó titok, a jelen fiatalságának, pontosabban azok többségének  szerencsére már alig jelent konfliktusforrást. Ez a Jónás  már nem olyan védtelen és kiszolgáltatott, mint ahogy néhány évvel ezelőtt lett volna, hála az utóbbi években   a világban, az oktatásban  végbemenő változásnak, amit a katedrát évtizedek óta koptató   néha örömmel máskor kicsit riadtan vesz  tudomásul.

     A program szervezője  számára  megfogalmazható tanulsága a foglakozásnak az, hogy e tagadhatatlanul hatékony nevelési eszközt nem abban az osztályban kell alkalmazni,  amelyben  a probléma nem probléma, ahol többé-kevésbé harmonikusak az emberi kapcsolatok, az elfogadás, hanem abban a közösségben,  amely leginkább rászorul a szemléletformálásra,mert az agresszió, a kirekesztés, a kiszolgáltatottság  ma is sok iskolai közösség légkörét mérgezi.

D. A.